HTML

azAlaza

Laza emberek, laza helyzetek, laza szövegek VS "műmájerek" és "műkúlok" vagy mik. Egy helyre gyűjtve, nem csak lazáknak.

Friss topikok

  • CorN^: @Zsanett: Teeék felfedni benn a poént^^ am bizonyítékot!:/ (2009.07.03. 01:22) Segítség
  • bartech0525: www.youtube.com/watch?v=I-_LYSAvVzU itt az eredeti verzió, nagyon nagy klasszikus :) (2009.06.18. 16:44) F-f-f-f-FRÍSZTÁJLÓ
  • CorN^: Ez igen! Ez egyszerre szánalmas és elszomorító:/ Imádom a trapista sajtot=] (2009.06.12. 14:54) Szomorú
  • Rol33: kevés a komment, na majd én :D jöhet még ilyen post, nekem tetszett, grat 5letes. (2009.05.26. 00:10) Szemezgessünk
  • marcos777: a video az tényleg király zene meg nálam közepes (2009.05.20. 12:11) Más szemszög

Címkék

300 (1) aaf (1) bkv (1) csajok (1) dob (1) eb (1) eb2008 (1) emo (1) fesztivál (1) film (2) foci (3) fogalom (1) hacker (1) házi (1) hiphop (2) hír (1) hülye (7) játék (3) kazah (1) kép (1) klipp (2) kutatás (1) laza (27) marketing fogás (1) menő (2) mj (1) mottó (1) (4) nemlaza (16) nem laza (1) pako (1) pc (2) pop (2) poprock (1) ppp (1) raggae (1) rajzfilm (1) reklám (5) rémek (1) részeg (1) rockmetal (1) sanyi (1) segítség (1) sport (1) stat (1) szar (1) szinti (1) szomorú (1) szórakozás (1) techno (1) vicc (7) video (6) videó (3) videó klipp (1) viking (1) zene (11) zsír (1) zúzás (1) Címkefelhő

2008.04.04. 11:17 lonicera

Hipi-hopi

Címkék: zene laza hiphop

           

               Nos, érdemes lenne egy olyan irányzattal kezdeni a lazaság kutatását, amely a mai napig a "Menőség zászlós hajója", a világon szinte mindenhol felütheti a fejét valamilyen formában. Gondolok itt az öltözködésre, zenére, szóhasználatra és a többi "kiegészítő" dologra, amire a legtöbben rögtön rávágják: azAlaza! Igen, a Hip-hop-ról lesz szó.

 

          Mivel a téma igen összetett, egy posztba nem fog beleférni. Így folytatásos rendszerben dolgozom fel, hogy ne hagyjak ki semmi fontosat. A legfontosabb dolog ugye a zene, ha hip-hop-ról van szó. Az afrikai és afro amerikai gyökerű muzsika az 1970-es évektől kezdett egyre nagyobb teret hódítani az Egyesült Államokban. Mindenki ismeri a sztorikat Bronx bandáiról meg a sanyarú sorsú srácokról, akik valamilyen kiutat kerestek a társadalmi igazságtalanságok útvesztőjéből ( de szép mondat lett )... A lényeg, hogy megszületett a műfaj, amely később magában foglalta a graffitizést, a laza öltözködést és persze sok egyéb mást is. Rövid felvezetőt akartam csak, akit bővebben is érdekelne a háttér, az nézzen utána mondjuk a Wikipédián:)

         Engem most az foglalkoztat, hogy ha ilyen nagyon kemény körülmények közt éltek az akkori fiatalok, akkor hogy lehettek mégis ennyire lazák? Vagy csak annak tűnnek a mi szemünkben, mert bő ruhákat viselnek és nagy ékszerek lógnak a nyakukban? Legalábbis a mai képviselőik, mert amikor ez kezdődött, akkor még szó sem volt ilyesmiről. Érdekes megnézni, honnan indult a folyamat és hogy hol tart most. 

 

A fenti videóban még sehol sem látni olyan elemeket, amik mára szinte kötelező módon szerepelnek a klippekben. Amúgy nagyon érdekes felvétel a fenti, legalábbis szerintem. Kool Herc véleményem szerint laza, még akkor is, ha nem tud táncolni. És itt jön az a dolog, ami ezen a blogon sokat fog számítani: a hitelesség. Nekem sok közöm nincs a hip-hop-hoz és nem tisztem megmondani, hogy ki a hiteles és ki a hiteltelen laza, de a videón tisztán érezhető, hogy amit bemutatnak a szereplők, az mentes minden műmájerségtől. De ha már itt tartunk, jöjjön egy ellenpélda is:

 

            Ez itt már nem lazaság kérem szépen. Nekem minden esetre nem az. Nem elég pár súlyos fux a nyakba... Bár lehet, hogy egyedül vagyok a véleményemmel:) Na de nem is érdekes, amíg el tudja adni a lemezeit, addig nincs semmi probléma. Valószínűnek tartom amúgy, hogy a hip-hop fejlődése, megváltozása hozza magával ezeket az allűröket, amik vagy tetszenek a befogadónak vagy nem. Úgy, mint az én esetemben. Szóval az is elképzelhető, hogy ezek a mai srácok is kúlok, csak máshogy, mert mást követel a világ. Nem tudom, kíváncsi lennék mások véleményére is.

            Mint minden mást, ezt is kopizta a magyar nép, mert a rendszer megváltozásának idején menő volt nyugatról importálni a már bevált dolgokat. ( Meg azt is, ami nem vált be, de most nem ez a téma ) Nálunk a hip-hop úttörője a Rapülők volt, én még gyerek voltam, nem igazán hatottak meg Geszti rímei, de még így is emlékszem pl. erre a "slágerre":

 

 

Annyit tennék csak hozzá, hogy Geszti valószínűleg remekül ismerte fel a helyzetet és gyorsan ki is használta azt. Hogy laza-e az öltözetük meg a beállásuk, azt én most nem akarom minősíteni. A lényeg, hogy a mai napig sok embernek tetszik, a maga idejében pedig biztos gizda volt megjelenni egy buliban ilyen fizimiskával.

Kortárs lazaságra(?) is bőven találhatunk itthon példát, sokan nyomják még ezt a műfajt, de ugyanúgy, ahogy a külföldi példa is mutatta, változásokon ment keresztül a "kúlság". Segítsen demonstrálni ezt az állítást a következő képnézegetős-zenés prezentáció: 

 

 

Jó, ok, ez ándörgránd mjúzik, a Rapülők meg poposabb volt, de nem hagyhattam ki a sorból ezt a kategóriát sem. Ugyanis itt megint azt gondoltam: na, ez legalább hiteles, nem a pénz a motiváló erő. Szöveg és zene álljon össze, legyen valami háttér a mondanivalóhoz és akkor már jöhet is a dicséret, még akkor is, ha nem ez a műfaj a kedvencem. Mert szerintem ha valaki meggyőződésből csinálja ezt, nem pedig a máni miatt, na akkor azAlaza.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azalaza.blog.hu/api/trackback/id/tr41410864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Chico Cereza 2008.04.07. 17:16:22

tetszik az oldal, nem tömegcikk ..remélem jó lesz ... az utolsó mentha-s videó ... pfff.... a "legyen valami háttér a mondanivalóhoz" résznél hangosan kacagtam, ugyanis pont Mentha az a magyar undergroundban, akinek semmi problémája nem volt gyerekkorában ..nézd meg pl. FankaDeli Ferit... ő télleg letett vmit az asztalra... na mindegy ..aki nem szereti ezt a műfajt, attól nem is várható el, h értsen hozzá/hozzá tudjon szólni ... a niggeres rész viszont betűről-betűre igaz

lonicera 2008.04.07. 17:40:32

ja, hát sajnos nem ismerem a gyerekkorát senkinek a felsoroltak közül, csak az a véleményem, h róla könnyebb elhinni, h hiteles, mint a Gesztiről:) de tévedhetek persze XD

El Chico Cereza 2008.04.07. 21:13:16

:) okok

br1Koo 2008.04.08. 12:50:59

Geszti műfaja nem a hip-hop, ezért nem ment neki. Én régebben nagyon imádtam a magyar hip-hop-ot, az Idő urai, Fürkésző elemek, a Kezdet phiai, Bobakrome, Hősök, ezek szóltak a BMX-re felszikszalagozott magnóbol, de amikor valaki azt mondta, hogy a majka, vagy az ll. junior mekkora hip-hop zenész, neki tudtam volna állni sírni ott helyben, hogy van olyan élő ember aki ilyet hallgat és azt hiszi, hogy az a hiphop.
süti beállítások módosítása